Apie alyvuogių aliejų

 

Virtuvėje alyvuogių aliejus tikras karalius! Sklando gausybė receptų, kuriuose patiekalų skonį bei kvapą užburiančiai sustiprina ir pagerina šlakelis šio sodrios žalvario spalvos aliejaus. Tačiau, kaip tikras karalius, jo vieta ne tik tarp puodų ir lėkščių, bet ir ant mūsų elegantiškųjų kosmetikos stalelių.

Kremai ir kita kosmetika su aukščiausios kokybės alyvuogių aliejumi


Istorija


Jau 5 tūkst. metų žmonija gilina išminties klodus apie alyvuogių aliejaus gydomąsias savybes. Alyvmedžiai kildinami iš Azijos, tačiau greitai išplito Afrikos, Australijos ir Europos žemynuose. Visame pasaulyje priskaičiuojama apie 750 milijonų alyvmedžių, tačiau net 95 procentai jų auginami Viduržemio regione. Europoje, alyvmedžių rinkoje, lyderiauja Italija, Ispanija ir Graikija, kurios tiekia 93 procentus visos produkcijos. Italijoje labiausiai kultivuojamos alyvmedžių rūšys yra Frantoio, Leccino Pendolino, ir Moraiolo. 


Cheminė analizė


Alyvuogių aliejų daugiausiai (99 proc.) sudaro trigliceridai - riebalų rūgščių šaltinis, o likusi dalis priklauso nesočiosioms riebalų rūgštims, gliceroliui, fosfatidams, pigmentams, steroliams, kvapiųjų medžiagų junginiams, alyvuogių liikučiams. Trigliceridai yra pagrindinis energijos šaltinis tiek augalams, tiek gyviems organizmams. Gilinantis į šių molekulių sandaros procesą, trumpai apibūdinti jų susidarymą galima būtų taip : glicerolis jungdamasis su laisvosiomis nesočiosiomis riebalų rūgštimis sudaro trigliceridus. Tačiau ir trigliceridai sudaryti iš molekulių, kurios priklausomai nuo tarpatominių jungčių bei atomų skaičiaus molekulėje skirstomi į specifines grupes :

  • oleino (nuo 55 proc. iki 85 proc. sudėties) - mono nesočioji rūgtis;
  • linolo rūgštis (nuo 3,5 proc. iki 21 proc. sudėties) - poli nesočioji rūgštis;
  • palmitino (nuo 7,5 proc. iki 20 proc. sudėties) - sočioji rūgštis ;
  • stearino (nuo 0,5 proc. iki 5 proc. sudėties) - sočioji rūgštis; 
  • linoleno (nuo 0 proc. iki 1,5 proc. sudėties) - poli sočioji rūgštis.

​Trigliceridas dažniausiai yra derinys iš trijų aukščiau išvardytų rūgščių, pavyzdžiui oleinas-oleinas-oleinas (OOO) arba palmitinas-oleinas-oleinas (POO). Alyvuogių aliejaus privalumas yra tas, kad jo sudėtyje yra daugiau oleino ir mažiau linolo bei linoleno rūgščių. Vadinasi, daugiau mono nesočiosios rūgšties, arba kitaip rūgšties, kurios molekulė turi mažiau dvigubų jungčių. Kuo mažiau dvigubų jungčių - tuo molekulė yra stabilesnė ir atsparesnė karščiui, šviesai ir kitiems ardantiems veiksniams! 

Alyvuogių aliejus neturi trans riebalų rūgščių. Trans riebalų rūgštys yra rūgštys, kuriose vandenilio atomas yra prisijungęs priešingoje molekulės pozijoje nei pirminės molekulės. Tokia reakcija dažniausiai vyksta aukštoje temperatūroje ir vykdoma pramonėje norint išgauti riebalus kietu pavidalu (pavyzdžiui, margariną). 

Pagrindinis tyro ir aukštos kokybės alyvuogių aliejaus skiriamasis bruožas - rūgštingumas, Rūgštingumas yra rodiklis, nusakantis kiek laisvųjų riebalų rūgščių yra sudėtyje. Laisvosios riebalų rūgštys susidaro ardantis trigliceridų molekulėms. O jų ardymąsi gali įtakoti netinkamas aliejaus spaudimo būdas, trukmė tarp derliaus nuėmimo ir spaudimo, karštis ir daugelis kitų veiksnių. Todėl aliejus kruopščiai tiriamas ir aukščiausios kokybės vardą įgauna tik atitikus rūgštingumo nustatytas normas. 

Alyvuogių aliejuje gausu polifenolių, kurie yra natūralūs antioksidantai ir jų dėka aliejus yra atsparesnis oksidacijai, tačiau įgauna kartesnį skonį. Ši aliejaus sudedamoji dalis ypač pasitarnauja, norint greičiau atgaivinti odą po sunkių nudegimų saulėje. 

Alyvuogių aliejuje vykstant oksidacijos procesui gali atsirasti peroksido junginių. Oksidacija vyksta tada, kai aliejus kontaktuoja su deguonimi, pavyzdžiui konteineriuose, laikymo metu. Viršutinėje ertmėje susidaro deguonies sluoksnis, kuris dėl slėgio ištirpsta aliejuje. Proceso metu pakinta ne tik skoninės savybės, kvapas, tačiau yra ardomos ir riebalų rūgštys. Organizmui tam tikras kiekis linolo ir linoleno rūgščių yra būtinas, nes jų organizmas pats nepasigamina, todėl oksidacijos metu yra prarandamos būtinos rūgštys ir vitaminai. Ypatingai oksidaciją gali lemti aliejaus ekspozicija tiek natūralioje tiek dirbtinėje šviesoje. Aliejų patikros metu, peroksido koncentracija taip pat kruopščiai tiriama. 

Alyvuogių aliejuje randami tiek tirpūs tiek netirpūs vandenyje vitaminai. Šie šitaminai yra svarbūs tuo, kad nėra iškart suardomi organizme, tačiau kaupiami kepenyse ir kartu su kūno riebalais. Aliejuje yra vitamino E (natūralaus antioksidanto) ir vitamino K. 


Privalumai kosmetikoje


  • Cheminė struktūra yra bene artimiausia mūsų odos riebalų struktūrai iš visų žinomų natūralių aliejų.
  • Patekęs ant odos jis yra akimirksniu efektyviai absorbuojamas, maitindamas ir drėkindamas net ir giliausius odos sluoksnius.
  • Padeda išlaikyti drėgmę odos ląstelėse. Pagelbėsite net ir sausiausioms vietoms, tokioms kaip alkūnių ar kelių oda. 
  • Dėka antioksidantų, tokių kaip vitaminai A ir E, apsaugo odą nuo žalingų saulės spindulių ir aplinkos taršos.
  • Neužkemša odos porų.
  • Padengia odą plona, apsaugine plėvele saugančia nuo aplinkos veiksnių.
  • Nepriklauso alerginių medžiagų grupei, todėl tinkamas net ir jautriausios odos savininkams,
  • Atstato kolageno ir elastino lygį. Džiaugsmas brandžiai, raukšlelių išvagotai odai!

Apie Essenza di Riviera


Essenza di Riviera – kosmetika, pagaminta aukščiausios rūšies ir tyriausio alyvuogių aliejaus pagrindu. Alyvuogės auginamos Italijoje, pakrantės regione tarp Genoa ir Cote D’Azur (Prancūzija). Šio regiono alyvuogių aliejus pasižymi itin mažu rūgštingumu ir yra vertinamas visame pasaulyje.

Essenza di Riviera garantuoja aukštus kokybės standartus bei natūralią ir efektyvią kūno priežiūros liniją!

  • 100% aukščiausios rūšies alyvuogių aliejus iš Italijos.
  • 100% natūralios sudedamosios dalys, saugios vartojimui ir nedirginančios odos.
  • 100% mineraliniai aliejai, be dirbtinių kvapiklių ir dažiklių.
  • 100% natūralūs emulsikliai, sudėtyje nėra natrio laurilsulfato.
  • 100% patikrinta Italijos universitetų dermatologų.
  • 100% prieš bandymus su gyvūnais.

Tikimės, kad šių priežasčių užteko patikėti alyvuogių aliejaus lobynais ir praturtinti savo kosmetikos priemonių asortimentą aukščiausios klasės natūraliais produktais. Leiskite sau mėgautis italų moterų jaunatviškumo ir grožio paslaptimis… Viliokite gyvenimą!