Apie kregždžių lizdus

 

Kregždės paprastai savo lizdus suka perėjimo laikotarpiu iš ore kietėjančių patinėlių seilių. Tokie lizdai aptinkami pietryčių Azijoje ir pietinėje Kinijoje. 

 


Istorija


Nuo gilios senovės kregždžių lizdų ekstraktas buvo naudojamas kaip jėgas kūne atkuriantis ir energiją mobilizuojantis eliksyras. Remiantis senąja Kinijos literatūra, ekstraktu buvo gydoma net ir tuberkuliozė, lėtinė diarėja, maliarija, plaučių ligos ir kt. Šiuo metu kregždžių lizdų ekstraktas plačiai vartojamas kiniečių virtuvėje, kaip sveikatos šaltinis. O ypatingo dėmesio sulaukia kaip kosmetikos priemonių sudedamoji dalis, jauninanti odą ir suteikianti jai sveiką spindesį.


Cheminė analizė


Kregždžių lizdų ekstrakte epidermio augimo faktoriaus (EGF – epidermal growth factor) kiekis yra net 5 kartus didesnis nei kituose grožio pramonėje naudojamuose produktuose! EGF yra polipeptidas (aminorūgščių junginys), skatinantis ląstelių augimą bei dauginimąsi. Žmogaus kūne jo randama piene, seilėse, šlapime, trombocituose, makrofaguose, ašarose ir spermoje. Organizmui senstant EGF kiekis organizme mažėja ir tai įtakoja senėjimo procesus. Papildžius EGF, skatinama ląstelių regeneracija ir sulėtinami senėjimo procesai.

Moksliniai tyrinėjimai parodė, jog kregždžių lizdų ekstraktas skatina ypatingai svarbių odos išvaizdai ląstelių - keratinocitų ir fibroblastų, dauginimąsi. Keratinocitai (odos ląstelės, sudarančios apie 90 % epidermio) ypatingai svarbūs atliekant odos apsauginio sluoksnio funkciją. Esant jų pakankamam kiekiui, oda išlaiko elastingumą ir lygumą. Tuo tarpu, fibroblastai (jungiamojo audinio ląstelės) gamina elastines skaidulas ir kolageną. Šie tarpląstelinio užpildo komponentai vaidina pagrindinį vaidmenį gyjant žaizdoms, įtakoja odos elastingumą ir odos išorinę būklę.

Kregždžių lizdų ekstraktas padeda išlaikyti reikiamą drėgmės kiekį ląstelėse. Skysčių trūkumas ląstelėse taip pat įtakoja odos senėjimo, raukšlėjimosi ir skilinėjimo procesus. 


Privalumai kosmetikoje


 •    Padeda išlaikyti reikiamą drėgmės kiekį ląstelėse.

 •    Skatina ląstelių augimą bei dauginimąsi.

 •    Skatina ląstelių regeneraciją.

 •    Lėtina senėjimo procesus.

 •    Skatina keratinocitų ir fibroblastų gamybą.

 •    Didina odos elastingumą.

 •    Lygina odos paviršių.